Вести - Компанија

МК Финтел Wинд почео изградњу трећег ветропарка у Србији у који ће, у првој фази, уложити 124 милиона евра

КОШАВА" ЋЕ ДО КРАЈА 2018. ГОДИНЕ ПРОИЗВОДИТИ ЕНЕРГИЈУ ЗА 40 000 ДОМАЋИНСТАВА

14/06/2017
МК Финтел Wинд почео изградњу трећег ветропарка у Србији у који ће,  у првој фази, уложити 124 милиона евра

Избиште, 14. јун 2017.– Захваљујући компанији МК Финтел Wинд, данас су почели радови на изградњи "Кошаве"- трећег ветропарка који је уједно и највећа инвестиција до сада у области обновљивих извора енергије у Србији. Поред прва два ветропарка "Кула", у близини Куле и ветропарка "Ла Пиkолина" у близини Вршца, које је МК Финтел Wинд отворио, прву фазу изградње трећег ветропарка чиниће постројење од 20 ветрогенератора који ће производити електричну енергију за 40 хиљада домаћинстава. МК Финтел Wинд ће у  изградњу ових 20 ветрогенератора уложити 124 милиона евра чији завршетак ће бити до краја 2018. године. Свечаном обележаванју почетка радова на изградњи "Кошаве" присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике, Тицијано Ђованети, извршни директор компанија Финтел Енергиа Спа и МК Финтел Wинд, инвеститори и бројне званице.

 

„Након отварања прва два ветропарка у Србији, још више смо посвећени даљим инвестицијама и улагањима у обновљиве изворе енергије у Србији у намери да се потенцијал који ова земља има што више искористи. Уз стручност и искуство локалних фирми и домаћих радника које ангажујемо, очекујем да радове обавимо у предвиђеном року. Након изградње првих 20 турбина, у плану је друга фаза у којој ћемо изградити додатних 19 турбина, чија ће вредност бити преко 100 милиона евра.“, изјавио је Тицијано Ђованети, извршни директор компанија Финтел Енергиа Спа и МК Финтел Wинд.

 

Првих двадесет ветрогенератора који ће бити у саставу ветропарка "Кошава" имаће снагу 69 мw. Након прве фазе изградње ветропарка "Кошава", у плану је друга фаза градње која ће имати 19 ветрогенератора и у чију изградњу ће бити уложено више од 100 милиона евра. Поред повећања укупног енергетског капацитета у Банату, Војводини и Подунављу, компанија МК Финтел Wинд има у плану инвестиције у ветроенергију у Србији и региону.