X

Domaće investicije ključne su za privredni rast

Domaće investicije ključne su za privredni rast

24.05.2021

Intervju Mihaila Jankovića, CEO MK Group za Blic

  1. Poslovanje u celom svetu pa i Srbiji, prošle i ove godine, odvija se u uslovima pandemije kovida 19. Zbog toga ni ovogodišnji Biznis forum nije održan u uobičajnom terminu i na ustaljenom mestu, odnosno Kopaoniku, već je pomeren za 24. maj a tema je „Svet posle Covid-19: novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“. Pa kakve je posledice kovid ostavio na ekonomiju?

Tokom pandemije promenio se odnos snaga na globalnom nivou. I razvijene zapadne zemlje su 2020. upale u recesiju, najveću od Velike depresije iz 30-ih godina prošlog veka. Bruto domaći proizvod čitavog sveta je pao za 3,3 odsto, u SAD je taj pad bio 3,4 procenta, a u evrozoni čak 6,6 odsto. Dobra vest je da ove godine MMF sve svoje procene koriguje naviše, te se očekuje da će stopa privrednog rasta u čitavom svetu u 2021. biti šest odsto, s tim što će u evrozoni rast biti sporiji, što signalizira da se privredni tokovi polako oporavljaju. Iskreno, prošle godine u ovo vreme malo ko se nadao tako brzom preokretu. Pitanje je, međutim, kako bi se sve završilo da vlade mnogih zemalja, uključujući i Vladu Srbije, nisu reagovale značajnim paketima pomoći privredi i stanovništvu. Sada treba biti oprezan, jer se upravo zbog ekspanzivne monetarne i fiskalne politike u nekim zemljama budi inflacija, o kojoj godinama unazad niko nije morao da razmišlja.

Ono što je sasvim izvesno je da nas čeka eksplozivni razvoj novih digitalnih usluga najšireg spektra, ali i digitalizacija tradicionalnih privrednih grana. Iako smo već duži period svedoci ove pojave, realno je očekivati dodatno ubrzanje u ovoj oblasti. Da ne pominjem trendove koji posredno utiču na ekonomiju poput promenjenih navika potrošača, fleksibilnih modela rada i rada od kuće.

  1. Kako će se Srbija snaći u tom svetu i uslovima?

Ove godine MMF za Srbiju prognozira rast BDP-a od pet odsto, Vlada Srbije je projektovala rast od šest procenata, što bi bio odličan rezultat. Srbija je prošle godine bila među pet evropskih zemalja sa najmanjim padom BDP-a od samo jedan odsto. Ne smemo, međutim, zaboraviti da su taj pad u značajnoj meri amortizovali odlični prinosi u poljoprivredi, a s druge strane turizam i još neke usluge kod nas manje utiču na stvaranje BDP-a nego u nekim drugim državama. Ova kriza je, takođe, pokazala koliko je značajna industrija, jer su mnogo dublje „potonule“ zemlje čija se ekonomija dominantno bazira na sektoru usluga.

Država je na vreme reagovala i paketom mera pružila podršku pre svega mikro, malim i srednjim preduzećima, ali se ta pomoć ne može davati u nedogled. Sad je pravi trenutak da svaki biznis dokaže da li je održiv ili nije. Danas nema mesta za one koji ne mogu brzo da reaguju na promene i prilagode se. Podizanje konkurentnosti, efikasnosti i produktivnosti, stalna modernizacija i inovacije – to je staza kojom se mora ići i kada pandemija bude iza nas.

  1. Kako se MK Group snašla u ovakvim uslovima poslovanja i koliko i u kom smeru je morala da menja strategiju poslovanja? Da li ste koristili pomoć koju je država namenila privredi?

MK Group se i u kriznoj 2020. pokazala kao izuzetno važan faktor ekonomske stabilnosti Srbije. Naša kompanija je fleksibilan i dinamičan sistem koji se brzo prilagođava promenama i reaguje na tržišna kretanja. Jasna vizija, strateško planiranje, kvalitet kadrova, ali i otpimalno korporativno upravljanje, jesu temelji koji nam omogućavaju da se uspešno nosimo sa svim izazovima.

Naravno, i mi smo u prvom trenutku bili fokusirani da osiguramo bezbednost naših zaposlenih i organizujemo procese u skladu sa epidemiološkim merama, ali od naših strateških planova nismo odstupali. Naš cilj je jasan – liderska pozicija i rast u oblastima u kojima poslujemo. Stalno pratimo prilike na tržištu, perspektivne nove investicije i industrije sa najvećim potencijalom za rast. MK Group je prepoznata po diverzifikovanom poslovanju, koje je ujedno i jedna od najvećih snaga naše grupacije. O stabilnosti kompanije govori i to što prošle godine nismo iskoristili paket mera koje je država namenila privredi. Efekat takve naše odluke je oko pet miliona evra više u budžetu države. To je naš doprinos stabilnosti javnih finansija i borbi protiv pandemije, jer smo kao odgovorna kompanija bili svesni da je velikom broju firmi takva pomoć bila neophodnija.

  1. Mnogi stručnjaci su skloni da tvrde da država daje prednost stranim umesto domaćim privrednicima i u tezu potkrepljuju velikim subvencijama koje im daje za nove investicije. Kako to komentarišete?

Tačno je da je Srbija u godini pandemije privukla skoro tri milijarde evra direktnih stranih investicija, više nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno. Iako razumemo važnost privlačenja stranog kapitala, ipak, ni jedna država ne bi smela svoj rast da bazira samo na stranim investicijama, već mora da se osloni i na domaće, pre svega privatne investicije. To je neophodno da bi naša ekonomija beležila veće stope privrednog rasta.

Istina je da domaćoj privredi nisu bile na raspolaganju subvencije kakve država daje stranim investitorima, ali na sreću mi smo jaka kompanija i trudimo se da svojim resursima obezbedimo konkurentnost na tržištu. Ono što je važno i stranim i domaćim investitorima je ekonomska stabilnost, predvidiv poslovni ambijent, pravna sigurnost, i za nas je to ključno. I da se razumemo, nemamo mi ništa protiv stranih investitora, jer je i MK Group u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori – strani investitor. Bitno je samo da svi učesnici u tržišnoj utakmici imaju isti tretman, a onda neka pobedi bolji. To su naša očekivanja.

  1. I pored pandemije, MK Group je prošle godine investirala 30 miliona evra u agrar. Tada ste najavili i nove investicije za ovu godinu. Gde ćete uložiti, da li u vaše već prepoznatljive aktivnosti ili će pak deo novca ići i na neke nove programe? Može li korona da poremeti ove vaše planove?

Stalno ulaganje u razvoj je deo naše poslovne filozofije, i na nju korona ne utiče. Jer, upravo se snažne kompanije prepoznaju po spremnosti da investiraju i u krizi. MK Group ove godine kreće u novi investicioni ciklus od 300 miliona evra koji ćemo realizovati u naredne tri godine. Cilj je dalji rast u biznisima u kojima uspešno poslujemo već 38 godina.

Preduslov za nove investicije ovog obima svakako su odlični poslovni rezultati koje smo ostvarili prošle godine, uprkos globalnoj stagnaciji privrede. Ulagaćemo u različite segmente poslovanja, od agrara do zelene energije, i na taj način povećavati postojeće kapacitete i širiti portfolio, kako bismo ostvarili najviši nivo kvaliteta i efikasnosti poslovanja. Među planiranim investicijama su fabrika alkohola, proširenje kapaciteta za preradu soje, digitalizacija poljoprivrede, unapređenje proizvodnih procesa u mesnoj industriji, kao i investicije u obnovljive izvore energije – vetroparkove i biogasna postrojenja. Poseban fokus biće na razvojnim investicijama u turizmu. Kao nešto aktuelno izdvojio bih investiciju vrednu 20 miliona evra u hotel Grand na Kopaoniku. Tako će naš hotel novu zimsku sezonu dočekati u novom izdanju, i to u godini kada obeležava 40 godina postojanja.

  1. Ušli ste i na hrvatsko tržište, čime ste uspeli da otklonite otpor prema srpskom kapitalu u Hrvatskoj?

Za kompaniju kojoj je turizam jedan od prioriteta, Hrvatska je bila logičan izbor za širenje, jer je to oblast sa velikim potencijalom daljeg rasta. Prirodno je da svaka uspešna kompanija želi da izađe van granica svoje zemlje i proširi prisustvo u regionu, uostalom kao i brojne hrvatske kompanije koje posluju na našem tržištu. Otpor se vremenom smanjuje zahvaljujući rezultatima koje ostavljate iza sebe i načinu na koji se ponašate i poslujete. Ukoliko se pridržavate visokih profesionalnh standarda i nudite kvalitet, ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Kažu da kapital nema ni boju, ni miris, ni nacionalnost, i nadam se da uskoro ni u regionu neće biti važno ko iz koje zemlje dolazi. MK Group sa sobom donosi ekspertsko znanje, internacionalno iskustvo, fer i transparentan pristup. Osim toga, svojim projektima i investicijama generišemo snažnu vrednost za lokalne ekonomije i zajednice u kojima poslujemo. Verujem da bi ovakvog investitora mnogi poželeli.