X

Kroz biznis i filantropiju povezujemo Jadranski region

Kroz biznis i filantropiju povezujemo Jadranski region

18.07.2022

Intervju Aleksandre Stojanović, direktorke korporativnih poslova MK Group za magazin Diplomacy&Commerce.

 

MK Group je ove godine dobila „Diplomacy&Commerce awards“ nagradu za najbolju društveno odgovornu kompaniju. Tim povodom razgovarali smo sa Aleksandrom Stojanović, direktorkom korporativnih poslova MK Group, o CSR strategiji kompanije i projektima koji su joj doneli ovo prestižno priznanje.

 MK Group sprovodi velike i vredne filantropske projekte, za šta izdvaja značajna sredstva – u proteklih pet godina izdvojili ste pet miliona evra. Kada ste primali nagradu za društvenu odgovornost rekli ste da je takvo poslovanje jedan je od fokusa vaše kompanije i njen zaštitni znak. Da li to znači da biznis prepoznaje vrednost davanja za CSR?

Naša grupacija posluje primarno u Evropi, sa posebnim fokusom na Adriatik regiju. MK Group je prepoznata po tome što uvodi inovacije u agraru, turizmu i obnovljivim izvorima energije. Pravimo iskorake u ovim oblastima i donosimo nove trendove na ove prostore. Već 40 godina razvijamo biznise koji su održivi, a takav uspeh ne bi bio moguć ukoliko bi fokus bio samo na kratkoročnim finansijskim rezultatima. Uspeh je put a ne destinacija. Na tom putu menjate okruženje, širite vidike i podižete standarde – i sebi, ali i drugima.

Zaista ne vidimo da je to moguće bez društveno odgovornog poslovanja. Iako zvuči kao fraza, zaista živimo ove vrednosti i verujemo da nema uspešnog biznisa bez ulaganja u ljude i društvo. Bez razvijenih zajednica nema dugoročnog rasta, bez unapređenja celokupnog okruženja ne možemo pomerati granice.

Toga su svesni svi lideri i zato se više toliko i ne govori o društvenoj odgovornosti, jer se takvo poslovanje gotovo podrazumeva. Mi u MK Grupi to demonstriramo ne samo kroz filantropiju, već i kroz zapošljavanje 6.000 ljudi širom Adriatik regije, saradnju sa 70.000 kooperanata iz diverzifikovanih oblasti i podršku razvoju 123 lokalne zajednice u kojima poslujemo.

 

Projekat „Podrška porodici“ je upravo jedan od društveno odgovornih projekata kojim povezujete region. Krajem prošle godine najavili ste donacije porodilištima – dokle ste stigli sa ovim projektom?

Podrška porodici je naš regionalni program, koji ima jednu lepu tradiciju. Naime, već pet godina MK Group zajedno sa AIK Bankom nagrađuje svoje zaposlene koji se u tekućoj godini ostvare u ulozi roditelja. A onda smo doneli odluku da proširimo projekat eksterno, kroz donacije porodilištima u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – ukupno sedam porodilišta u kojima se godišnje rodi oko 16.000 beba. Na taj način podržavamo ne samo porodice naših zaposlenih već porodice u regionu koje očekuju prinovu, za šta smo ukupno izdvojili 700.000 evra. Kroz unapređenje uslova u porodilištima želimo da doprinesemo kvalitetu zdravstvene zaštite trudnica, porodilja i novorođenih beba, a krajnji cilj je podrška porodičnoj politici i merama za podsticaj nataliteta. Pad nataliteta je nešto sa čime se susreću sve zemlje Adria regiona, i zaista mislim da je važno da se svi stejkholderi uključe u njegovo rešavanje. Mi smo u ovom projektu imali zaista veliku podršku ministarstava zdravlja u svima zemljama u kojima ga realizujemo, što je svakako doprinelo i efikasnoj realizaciji.

Konkretno, krajem juna smo otvorili renovirane sobe za porodilje u Porodilištu Ljubljana, u kojima mame u Sloveniji dobijaju iskustvo najboljih evropskih porodilišta. Tokom leta obeležićemo i završetak donacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a do kraja godine i u Crnoj Gori. Najesen očekujemo da ćemo otvoriti renovirano prijemno odeljenje Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Dr Dragiša Mišović.

 

U ovom projektu ste se očito fokusirali na mlade porodice i podršku mamama i bebama. Kojim temama se još bavite, odnosno koje su još oblasti koje su u fokusu vaših CSR projekata?

Naše strateško opredeljenje je, pre svega, ulaganje u programe za decu i mlade i u obrazovanje. U okviru toga, jedan segment je briga o deci bez roditeljskog staranja kroz saradnju sa SOS dečijim selom, za šta smo do sada ukupno izdvojili preko 300.000 evra. Pored Kuće za mlade u Kraljevu, finansijski podržavamo Centar za podršku porodici u Nišu zajedno sa AIK Bankom.

Ono na čemu trenutno radimo jeste jedan zaista veliki projekat iz oblasti obrazovanja na kome nam je partner Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu. Po visini investicije i doprinosu srpskom društvu, verujem da ništa slično nije rađeno, tako da ćemo itekako imati o čemu da pričamo sledeće godine😉