X

Stižu investicije vredne 1,6 milijardi evra

Stižu investicije vredne 1,6 milijardi evra

09.06.2023

MK Group ove godine obeležava 40 godina poslovanja, a tim povodom kompanija je najavila nove investicije u Srbiji i regionu od čak 1,6 milijardi evra. U koje oblasti će ulagati i koji su planovi za budućnost, razgovarali smo sa generalnim direktorom MK Group, Mihailom Jankovićem.

Ovih dana smo mogli da vidimo različite projekte MK Group u vašoj kampanji povodom jubileja koja je upravo aktuelna. Četiri decenije rada proslavljate radno, ali i uz vrlo optimističnu poruku da „najbolje tek dolazi“?

Tako je, u toku je naša kampanja „Slavimo budućnost“, kroz koju zapravo pričamo o daljem razvoju MK Group, budućim projektima i novim ulaganjima. Iza nas je 40 godina koje su nas dovele do pozicije jedne od najuspešnijih regionalnih investicionih kompanija sa snažnim poslovanjem u agraru, turizmu i energetici. U godini kada obeležavamo ovaj značajan jubilej, mi smo odlučili da ne gledamo u prošlost, već u godine koje su pred nama. To je svojstveno našoj viziji stalnog rasta i razvoja – da uvek gledamo napred, u budućnost. Tim povodom smo najavili veliki trogodišnji investicioni ciklus od 1,6 milijardi evra, upravo u ove tri ključne oblasti našeg poslovanja koje sam pomenuo. Sa ovakvim obimom ulaganja u biznis, ali i velikim ulaganjima u naših 4.000 zaposlenih, vrlo opravdano i argumentovano poručujemo da „najbolje tek dolazi“. Daću vam jedan zanimljiv podatak, odličan za poređenje: MK Group je za ovih 40 godina u svoj razvoj investirala upravo 1,6 milijardi evra – iznos jednak investicijama koje ćemo realizovati u naredne tri godine. Mislim da to vrlo rečito govori o našim ambicioznim planovima za budućnost.

Ne brinu vas učestale krize, aktuelna nepovoljna tržišna kretanja i ekonomska situacija koja varira, ne samo u našem regionu, već i u celom svetu?

Učestale krize i poremećaji na tržištu su, nažalost, postali konstanta u planiranju poslovanja. Ali, to je trka koju svi trčimo, u kojoj morate biti spremni i za maraton i za sprint. Naša četrdesetogodišnja istorija potvrđuje da je MK Group maratonac koji je uspešno prošao kroz brojne izazove i promene u ovom periodu, uključujući uspešnu tranziciju u upravljanju. Stalno širenje i rast, uprkos otežanim uslovima privređivanja kojima smo izloženi, najbolji su pokazatelj da je u jezgru svih naših poslovnih operacija održivi razvoj i kreiranje profitabilnih biznis modela. A kad dođe do momenta za sprint, tu nas podržava efikasna organizacija, finansijski jak i stabilan sistem, kao i pametno planiranje. To nam omogućava agilnu reakciju, brzo donošenje odluka i realizaciju.

U šta će MK Group ulagati u okviru najavljenih 1,6 milijardi evra investicija?

U fokusu velikog dela ulaganja je zelena agenda. Do 2026. godine realizovaćemo projekte obnovljivih izvora energije ukupnog kapaciteta 1GW, vredne 900 miliona evra. Ostajemo posvećeni poljoprivredi i industriji hrane, kroz investicije od 350 miliona evra u naredne tri godine – u digitalizaciju, automatizaciju procesa i primenu veštačke inteligencije, ali i proširenje kapaciteta i povećanje produktivnosti. Kad je u pitanju turizam, trogodišnjim ulaganjem od 380 miliona evra nastavićemo sa unapređenjem sadržaja i usluga naših hotela, kao i širenjem kroz nove atraktivne real-estate projekte. Ovo su sredstva izdvojena za razvoj poslovanja, a u godini jubileja obavezali smo se da ćemo godišnje izdvajati milion evra za društvenu odgovornost i razvoj lokalnih zajednica u kojima poslujemo.

MK Group je izgradila prvi vetropark u Srbiji zajedno sa kompanijom Fintel, i trenutno imate tri operativna vetroparka u Vojvodini. Sada najavljujete zaista velika ulaganja u zelenu energiju od 900 miliona evra. Konkretno, o kojim projektima se radi?

Uz tri postojeća vetroparka u Vojvodini – Kula, La Piccolina i Košava, na ovom području u procesu izgradnje su još dva – Kula 2 i Košava faza 2. Do kraja ove godine završićemo Krivaču, prvi vetropark u istočnoj Srbiji, investiciju vrednu 165 miliona evra. Sa kapacitetom od 105 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije, što je ekvivalent godišnjih potreba za strujom 75.000 domaćinstava.

Po svom značaju posebno se izdvaja veliko ulaganje od 340 miliona evra u solarnu elektranu kapaciteta 660 MW. U pitanju je projekat Agrosolar Kula, koji spaja proizvodnju energije i održivu poljoprivrednu proizvodnju, kao prvi ove vrste na Balkanu i najveći u Evropi. Solarni paneli prostiraće se na 770 hektara, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije je oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe blizu 200.000 domaćinstava.
Kroz samostalna i partnerska ulaganja u zelenu energiju planirana u narednom periodu, MK Group doprinosi ostvarenju cilja Republike Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora poveća na najmanje 40 odsto do 2040. godine.

Ovo su sve investicije u Srbiji. Da li ćete investirati i u regionu? Imate li planova za širenje u Sloveniji i Hrvatskoj?

Što se tiče zelene energije, kao i agrara, govorimo o investicijama u srpsku privredu. A apsolutno se, u okviru investicionog ciklusa koji najavljujemo, nalaze i investicije u regionu, koje su fokusirane na turizam. Konkretno u ovoj oblasti, na slovenačko i hrvatsko tržište MK Group je ušla kroz akviziciju dva hotela – Kempinski Palace Portorož i Kempinski Adriatic u Savudriji, u koje konstantno ulažemo kako bi nastavili da budu simboli luksuznog hotelijerstva i nosioci razvoja Istre kao destinacije.

Upravo u hrvatskom delu Istre, u Savudriji, nalazi se i naš novi turistički real-estate projekat, Petram Resort & Residences, koji ćemo svečano otvoriti krajem juna. U pitanju je trenutno najveća investicija kad je u pitanju turizam u Hrvatskoj, u vrednosti preko 100 miliona evra, koju smo realizovali zajedno sa kompanijom Aleksandar Group. Ovaj kompleks od 55 luksuznih vila i 197 modernih apartmana, jedinstven je po kombinaciji svojih sadržaja i usluga. Na primer, u Petramu se nalazi najduži infinity rooftop bazen u Evropi, a sa svojih 105m, drugi je na svetu po dužini. Tako da definitivno, MK Group nastavlja da donosi svetske trendove kad su turizam i real-estate u pitanju.