X

U okviru ove divizije poslujemo u oblasti proizvodnje električne energije iz vetra i biomase.
Kompanija koja posluje u ovom segment je MK Fintel Wind.

MK Fintel Wind

MK Fintel Wind je pionir u proizvodnji električne energije iz vetra i već čitavu deceniju jedan od najznačajnijih proizvođača obnovljivih izvora energije na Balkanu. Do sada smo izgradili tri vetroparka u Vojvodini: Kula, La Piccolina i Košava, a u toku je izgradnja još tri vetroparka: Krivača, Vetropark Kula II i Košava Faza II. Naša godišnja proizvodnja iznosi 210GW zelene energije, što je ekvivalnet snabdevanju 50.000 domaćinstava. Ukupan planirani nivo investicija u sve vetroparkove je 1.000.000.000 eur.

Vetropark Krivača
Ulažemo 165 miliona evra, a završetak radova planiran je za kraj 2023. godine. To je prvi vetropark koji će biti izgrađen u Istočnoj Srbiji, i prostiraće se na 56 km² u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Sa kapacitetom od 105 MW i 22 vetroturbine, godišnje će proizvoditi 310 GWh zelene energije.

Vetropark Kula 2
Otvaranje ovog vetroparka planirano je za 2024. godinu. Vetropark Kula 2 je investicija vredna 12 miliona evra, sa kapacitetom 10MW i godišnjom proizvodnjom struje 30 GWh.

Košava Faza II
80 miliona evra biće uloženo u izgradnju vetroparka Košava faza 2, čiji kapacitet iznosi 68MW, a godišnja proizvodnja električne energije 165 GWh biće započeta krajem 2024. godine.

Agrosolar Kula
Agrosolar Kula je prvi agrosolarni projekat na Balkanu i najveći u Evropi. Predstavlja idealan spoj zelene energije i održive poljoprivrede i prostiraće se na 770 hektara u opštini Kula. Vrednost ove investicije iznosi više od 350 miliona evra. Solarna elektrana biće kapaciteta 660 megavata, a planirana godišnja proizvodnja zelene energije oko 832 GWh, što zadovoljava potrebe blizu 200.000 domaćinstava.

Razvojni planovi

Planovi MK Group u ovoj oblasti usmereni su na posvećenost dugoročnom održivom razvoju Srbije i stvaranju zdravijeg okruženja kroz kreiranje čistih i pametnih energetskih rešenja.