X

Kompanije Agrounija, PIK Bečej, MK Agriculture, MK Agropanonija, Carnex Agrar i BD Agro.

Glavne aktivnosti u kojima poslujemo u okviru farming divizije su:
Ratarska proizvodnja
Proizvodnja i skladištenje voća (jabučnjak)
Proizvodnja i prerada povrća
Govedarstvo
Vinogradarstvo i proizvodnja vina

Ratarska proizvodnja
Obrađujemo preko 15.000 ha zemlje u Vojvodini.
Kada je ratarstvo u pitanju, 45% ukupne površine u vlasništvu MK Group koju obrađujemo je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji (2%). Gotovo 70% ukupne površine zemljišta je prve i druge klase. Primenom sistema dvostruke setve, na istim parcelama, u toku različitih vegetacionih perioda tokom godine sejemo i žanjemo različite kulture, čime ostvarujemo veću proizvodnju i maksimalne prihode uz optimalne troškove.

Sve članice MK Farming divizije obrađuju više od 15 različitih vrsta useva, od čega su strateški najvažnije - šećerna repa, kukuruz, pšenica. Ukupna proizvodnja svih ratarskih useva na godišnjem nivou iznosi od 300.000 do 350.000 t.

Proizvodnja i skladištenje voća
Jabučnjak koji se prostire na 84 ha ima najsavremeniju opremu – sistem za navodnjavanje kap po kap, protivgradnu mrežu i sistem protiv smrzavanja. U periodu od 2014. godine do danas investirali smo više od 15.000.000 eur u sadnice jabuke, opremu i hladnjaču.
Proizvodnja jabuka iz voćnjaka dobija dodatu vrednost, u pogledu tehnoloških i logističkih performansi, kroz čuvanje u najsavremenijoj hladnjači ukupnog skladišnog kapaciteta 15.300 t. Na ovaj način imamo mogućnost da čuvamo i održavamo jabuke potpuno svežim i do 10 meseci nakon berbe uz 30% uštede u potrošnji električne energije.

Proizvodnja i prerada povrća
Na 1.497 ha obradivog zemljišta gajimo povrće (boraniju, grašak, kukuruz šećerac, krompir) koje dalje obrađujemo i zamrzavamo u fabrici za preradu povrća Flora – PIK Bečej, kompaniji sa 60 godina dugom tradicijom. Godišnja prodaja iznosi 16.000 t smrznutog i konzervisanog povrća pod brendom Flora, koje distribuiramo ne samo u Srbiji i regionu, već i širom sveta. PIK Bečej, odnosno Flora, neprestano širi portfolio povrća koje uzgaja, čuva i obrađuje, i upravo zato je investirano 2.300.000 eur u 9.500 t skladišnog kapaciteta savremene hladnjače ove fabrike.

Govedarstvo
U proizvodnoj strukturi poljoprivrede, stočarska proizvodnja ima veoma važnu ulogu jer bez stabilne i razvijene stočarske proizvodnje (u okviru koje govedarstvo čini više od 40%) nema ni razvijene poljoprivrede.
Kada je u pitanju govedarstvo imamo 1.375 Holstein Friesian muznih krava visokog prinosa mleka. Godišnja proizvodnja mleka po kravi je 7.875 litara, a od ukupnih 12.000.000 litara mleka godišnje, 70% čini mleko ekstra klase.

1000 zaposlenih

Finansijski indikatori 2021 u 000 EUR:
Prihod 54.000
EBITDA 13.000

Ukupne investicije na nivou divizije 132.000.000 eur. Značajna ulaganja u sisteme za navodnjavanje i modernizaciju opreme i mašina.
Samo u poslednjih pet godina investirali smo 82.000.000 eur.

Vinogradarstvo i proizvodnja vina
Tokom 2012. godine postali smo bogatiji za još jednu članicu vinariju Erdevik, čime je MK Group ušla i u oblast vinogradarstva i proizvodnje vina. Vinarija je opremljena sa najkvalitetnijom procesnom opremom i smeštajnim kapacitetima za preradu grožđa i proizvodnju vina. Trenutno, raspolaže sa 16,5 ha sopstvenih vinograda i 30 ha zemljišta u partnerstvu sa kooperantima. Skladišni kapaciteti u ovoj oblasti su 3.000.000 litara vina.

Razvojni planovi

Naš razvoj u okviru farming divizije vidimo u održivom poslovanju kroz veću efikasnost i povećanje brzine operacija i uvođenje modernih tehnologija kroz sistem precizne poljoprivrede, korišćenje fleet management platforme, dalju optimizaciju setvene strukture, puštanje u rad novih faza hladnjače jabuka i dalje jačanje sinergije među divizijama.