X

MK Farming divizija počiva na četiri stuba: ratarstvo, povrtarsvo, voćarstvo i govedarstvo. Kompanije koje posluju u okviru ove divizije su Agrounija, Flora, MK Agropanonija i Erdevik.

Lidersku poziciju u srpskom agraru, MK Farming divizija ima duguje pionirskim poduhvatima u digitalizaciji poljoprivrede i stalnim inovacijama, zahvaljujući kojima ostvaruje prinose iznad proseka za Srbiju.
Glavne aktivnosti u kojima poslujemo u okviru farming divizije su:
Ratarska proizvodnja
Proizvodnja i skladištenje voća (jabučnjak)
Proizvodnja i prerada povrća
Govedarstvo
Vinogradarstvo i proizvodnja vina


Ratarska proizvodnja

Kada je ratarstvo u pitanju, obrađujemo više od 13.500 ha zemlje u Vojvodini, a 70% ukupne površine MK Group koju obrađujemo je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji (2%). Gotovo 70% ukupne površine zemljišta je prve i druge klase. Primenom sistema dvostruke setve, na istim parcelama, u toku različitih vegetacionih perioda tokom godine sejemo i žanjemo različite kulture, čime ostvarujemo veću proizvodnju i maksimalne prihode uz optimalne troškove.

Sve članice MK Farming divizije obrađuju više od 15 različitih vrsta useva, od čega su strateški najvažnije - šećerna repa, kukuruz, pšenica. Ukupna proizvodnja svih ratarskih i povrtarskih useva na godišnjem nivou iznosi 250.000t.

Proizvodnja i skladištenje voća

Prodaja iznosi 15.000t proizvoda.
Jabučnjak koji se prostire na 85 ha ima najsavremeniju opremu – sistem za navodnjavanje kap po kap, protivgradnu mrežu i sistem protiv smrzavanja. Kada je reč o Agrouniji i našem jabučnjaku, investirali smo 2 miliona evra u najmoderniju opremu za kalibraciju i pakovanje jabuke. Agrounija proizvodi 6.500t jabuka, a izvozi ih u više od 25 zemalja na 3 kontinenta. Proizvodnja jabuka iz voćnjaka dobija dodatnu vrednost, u pogledu tehnoloških i logističkih performansi, kroz čuvanje u najsavremenijoj hladnjači ukupnog skladišnog kapaciteta 7.500 t. Na ovaj način imamo mogućnost da čuvamo i održavamo jabuke potpuno svežim i do 10 meseci nakon berbe uz 30% uštede u potrošnji električne energije.

Proizvodnja i prerada povrća

Na 1.497 ha obradivog zemljišta gajimo povrće (boraniju, grašak, kukuruz šećerac, krompir) koje dalje obrađujemo i zamrzavamo u fabrici za preradu povrća Flora, kompaniji sa 60 godina dugom tradicijom. Godišnja prodaja iznosi 15.000 t smrznutog i konzervisanog povrća pod brendom Flora, koje distribuiramo ne samo u Srbiji i regionu, već i na tržištima Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Amerike. Flora neprestano širi portfolio povrća koje uzgaja, čuva i obrađuje, i upravo zato je investirano 2.300.000 evra u 9.500 t skladišnog kapaciteta savremene hladnjače ove fabrike. Realizovali smo i kupovinu imovine firme ABC iz Ruskog Krstura, i rekondstrukcija ove hladnjače je već u toku.

Finansijski indikatori 2021 u 000 EUR:
Prihod 54.000
EBITDA 13.000

Ukupne investicije na nivou divizije 132.000.000 eur. Značajna ulaganja u sisteme za navodnjavanje i modernizaciju opreme i mašina.
Samo u poslednjih pet godina investirali smo 82.000.000 eur.

Govedarstvo

U proizvodnoj strukturi poljoprivrede, stočarska proizvodnja ima veoma važnu ulogu jer bez stabilne i razvijene stočarske proizvodnje (u okviru koje govedarstvo čini više od 40%) nema ni razvijene poljoprivrede. Na našoj farmi u Bečeju imamo 950 muznih krava, a godišnje isporučimo više od 9 miliona litara mleka. Sistem za automatsku mužu je najznačajnija investicija koju smo do sada imali u govedarstvu i on trenutno pokriva 70% proizvodnje. Takođe, trenutno je 6 robora za mužu krava u funkciji, a planirana je nabavka još 4.

Vinogradarstvo i proizvodnja vina

Tokom 2012. godine postali smo bogatiji za još jednu članicu vinariju Erdevik, čime je MK Group ušla i u oblast vinogradarstva i proizvodnje vina. Vinarija je opremljena sa najkvalitetnijom procesnom opremom i smeštajnim kapacitetima za preradu grožđa i proizvodnju vina. Raspolaže sa 16,5 ha sopstvenih vinograda, a skladišni kapaciteti vinarije su 3.000.000 litara vina.

Razvojni planovi

Naš razvoj u okviru farming divizije vidimo u održivom poslovanju kroz veću efikasnost i povećanje brzine operacija i uvođenje modernih tehnologija kroz sistem precizne poljoprivrede, korišćenje fleet management platforme, dalju optimizaciju setvene strukture, puštanje u rad novih faza hladnjače jabuka i dalje jačanje sinergije među divizijama.