X

Sunoko je regionalni lider u proizvodnji šećera i jedna od najefikasnijih fabrika za proizvodnju šećera u Evropi. Poredeći se sa najvećim evropskim proizvođačima šećera, Sunoko ima najveću EBITDA marginu, koja ukazuje na optimizovan proces proizvodnje i efikasnost koja je na najvišem nivou.
Na nivou ove divizije prerađujemo i do 2.700.000 t šećerne repe, koja se seje na više od 30.000 ha obradive površine, a godišnje proizvedemo oko 400.000 t šećera, 135.000 t melase i 120.000 t rezanca. Ukupni skladišni kapaciteti za šećer uključujući i podna skladišta šećera iznose 320.000 t.



U okviru šećerne divizije posluju proizvodni centri:

Sunoko, Vrbas
Kompanija osnovana 1912. godine, poseduje dnevni kapacitet prerade šećerne repe 7.500 t.

Sunoko, Kovačica
Kompanija osnovana 1975. godine, poseduje dnevni kapacitet prerade šećerne repe 7.000 t.

Sunoko, Pećinci
Kompanija osnovana 1976. godine, poseduje dnevni kapacitet prerade šećerne repe 8.000 t.

Proizvodni program ove divizije obuhvata fini kristal šećer, prirodni smeđi šećer i šećer u prahu. Pored toga, tu su i ostali nusproizvodi šećerne repe: repin rezanac i melasa.

800 zaposlenih

Finansijski indikatori 2018 u 000 EUR:
Prihod 156.000
EBITDA 22.000

Ukupne investicije na nivou divizije 210.000.000 eur
U poslednjih 5 godina investirali smo više od 30.000.000 eur u modernizaciju divizije šećera.

Maksimalni godišnji skladišni kapacitet u tonama
Vrbas Kovačica Pećinci
Šećer-Silosi 80.000 80.000 80.000
Šećer-Silosi/podna skladišta 2.000 2.000 2.000
Melasa 33.000 12.000 49.500
Pelatirani suvi rezanac 11.000 12.000 12.000

Razvojni planovi

Kompanija Sunoko, u skladu sa strateškim razvojem i procesom digitalizacije MK Group sistema, kontinuirano radi na efikasnosti u svim segmentima proizvodnje šećera i smanjenju troškova. Cilj je da sačuvamo konkurentnost i održivost poslovanja ovog, za našu zemlju i region, izuzetno važnog sektora. Dugoročno, za dalje građenje profitabilnosti ove oblasti poslovanja MK Group sistema, neophodna je primena poslednjih saznanja i iskustava, kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse.