X

15. EKONOMSKI SAMIT

15. EKONOMSKI SAMIT

11.06.2015

Regionalnom saradnjom do ekonomskog razvoja

9.jun . 2015. Hotel Metropol – Predsednik MK Group Miodrag Kostić učestvovao je na 15. Ekonomskom samitu Republike Srbije koji je okupio veliki broj zvaničnika, diplomata I privrednika, I ovom prilikom je istakao da bi trebalo privatizovati poljoprivredno zemljište u zemljama bivše Jugoslavije, čija se vrednost meri milijardama dolara, kao i da je ključ uspeha u regionalnom povezivanju i brendiranju.

Reč o stotinama hiljada hektara zemljišta, kojim se ne gazduje na najbolji nači. Umesto da ih država stavi u funkciju razvoja industrije i sektora zasnovanih na poljoprivredi, jer cela prehrambena industrija u celoj regiji bi morala da ima jaču bazu u poljoprivredi koja suštinski sa svojom proizvodnjom osnovnih poljoprivrednih proizvoda daje snagu tom poljoprivrednom sektoru, naveo je Kostić.

Prema njegovim rečima, više i jeftinije proizvedeno kukuruza soje, suncokreta, brašna, šeećerne repe… daje snagu svima koji se bave proizvodnjom ulja, šećera i drugim, s obzirom da pomaže razvoj mesa i prehrambene industrije. Da bismo bili superprofitabilni i konkurentni potrebno je da imamo regionalnu prepoznatljivost da bi mogli da prodajemo po celom svetu. Regionalno ili pojedinačno brendiranje donosi ekstraprofit, a konkurentska prednost bi nam došla s razvojem poljoprivrede, istakao je Kostić.