X

Regionalnom saradnjom do ekonomskog razvoja

Regionalnom saradnjom do ekonomskog razvoja

11.06.2015

Predsednik MK Group Miodrag Kostić učestvovao je na 15. Ekonomskom samitu Republike Srbije koji je okupio veliki broj zvaničnika, diplomata I privrednika i ovom prilikom je istakao da bi trebalo privatizovati poljoprivredno zemljište u zemljama bivše Jugoslavije, čija se vrednost meri milijardama dolara, kao i da je ključ uspeha u regionalnom povezivanju i brendiranju.

Reč o stotinama hiljada hektara zemljišta, kojim se ne gazduje na najbolji nači. Umesto da ih država stavi u funkciju razvoja industrije i sektora zasnovanih na poljoprivredi, jer cela prehrambena industrija u celoj regiji bi morala da ima jaču bazu u poljoprivredi koja suštinski sa svojom proizvodnjom osnovnih poljoprivrednih proizvoda daje snagu tom poljoprivrednom sektoru, naveo je Kostić.

Prema njegovim rečima, veći obim i jeftinija proizvodnja kukuruza, soje, suncokreta, brašna i šećerne repe daje snagu svima koji se bave proizvodnjom ulja, šećera i drugim, s obzirom da pomaže razvoj mesa i prehrambene industrije. Da bismo bili superprofitabilni i konkurentni potrebno je da imamo regionalnu prepoznatljivost da bi mogli da prodajemo po celom svetu. Regionalno ili pojedinačno brendiranje donosi ekstraprofit, a konkurentska prednost bi došla s razvojem poljoprivrede, istakao je Kostić.