X

Aerodrom Portorož postaje zeleni i digitalizovan aerodrom

Aerodrom Portorož postaje zeleni i digitalizovan aerodrom

29.09.2022

Aerodrom Portorož, čiji je većinski vlasnik MK Group, ove godine obeležava 60 godina postojanja. Jubilej je propraćen najavom novih ulaganja u razvoj, koja su lokalnoj zajednici, poslovnim partnerima i medijima predstavljena na danu otvorenih vrata aerodroma, 24. septembra 2022. godine. Tim povodom je rukovodstvo aerodroma prezentovalo razvojne planove, koji će treći međunarodni aerodrom u Sloveniji učiniti održivim i energetski efikasnim.

Direktor Aerodroma Portorož, Bernard Majhenič, predstavio predstojeće renoviranje putničkog terminala, projekat energetske transformacije aerodroma i digitalizacije procesa, a ujedno je najavio i nove sezonske linije za sezonu 2023. „Glavni energent na našem aerodromu biće električna energija koju ćemo proizvoditi u sopstvenoj solarnoj elektrani. Ostajemo posvećeni zaštiti životne sredine i prijateljskom suživotu sa pejzažnim parkom Sečoveljske soline, kao i saradnji sa lokalnim stanovništvom i lokalnom turističkom privredom. Postaćemo prvi aerodrom sa nultim otpadom u regionu i smanjićemo svoj ugljenični otisak, čemu će pomoći potpuna digitalizacija aerodromskih usluga”, rekao je Majhenič.

Aerodrom Portorož nedavno je potpisao pismo o namerama o uspostavljanju redovnih linija sa avio-kompanijom Van Air Europe i zahvaljujući ovoj saradnji Portorož će dva puta nedeljno biti povezan sa Brnom, Pragom i Budimpeštom. U završnoj su fazi i razgovori o uspostavljanju redovne avio linije na relaciji Portorož-Beograd, te se i u narednoj sezoni očekuje povećan broj srpskih turista u ovom regionu.

Pored uvođenja novih redovnih linija, zgrada aerodroma biće pretvorenau moderan putnički terminal sa velikim zajedničkim prostorom, prodavnicom, restoranom, čekaonicom, odvojenim VIP prostorom, posebnim prostorijama za policiju, FURS i kontrolu letenja. Završetak radova se očekuje u aprilu sledeće godine.

Načelnik Opštine Piran, Denio Zadković, izjavio je: „Aerodrom Portorož je prozor u svet za našu zajednicu. Zadovoljni smo što je novo rukovodstvo krenulo u revitalizaciju kompanije, njene infrastrukture i uvođenje novih putničkih linija.”

Maja Pak, direktorka Slovenačke turističke organizacije, istakla je: „Vrednosti na koje se Aerodrom Portorož obavezao u svojim planovima održivosti su i vrednosti iza kojih stojimo u slovenačkom turizmu, jer promovišemo održiv, odgovoran i inkluzivan turizam – za turiste, stanovništvo i zaposlene”.

Ova godina će ući u istoriju aerodoroma kao rekordna, s obzirom da je ostvareno 27% više dolazaka u odnosu na 2021. godinu i čak 16% više u odnosu na do tada rekordnu 2019. godinu. Od januara do kraja avgusta 2022. godine na Aerodrom Portorož sletelo je 3.932 aviona, sa kojima je stiglo 23.498 putnika.