X

IFC odobrio novi kredit MK Grupi

IFC odobrio novi kredit MK Grupi

13.06.2014

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit od 25 miliona evra kompaniji MK Group, u cilju podrške sektoru agrobiznisa u zemlji, otvaranja novih radnih mesta i smanjenja trgovinskog deficita.

Dugoročno finansiranje od strane IFC-a podržaće održivost širenja i poslovanja MK Grupe. Kredit će biti upotrebljen za poljoprivrednu opremu i proširenje skladišnih kapaciteta kompanije MK Group, kao i za poboljšanje proizvodnje i ekonomičnosti u njenim članicama – kompaniji Carnex, vodećem proizvođaču mesa i kompaniji Sunoko, lideru u proizvodnji šećera u Srbiji.

“Doživljavamo ovaj kredit kao priznanje uspešnosti naše strategije i verujemo da će IFC igrati značajnu ulogu u njenom sprovođenju”, rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe. “Naše partnerstvo sa IFC-em datira još od 2012. godine, kada je IFC dodelio MK Grupi svoj prvi kredit u iznosu od 45 miliona evra”.

“Agrobiznis predstavlja stožer naše strategije u regionu”, rekao je Karsten Miler, direktor IFC-a za proizvodnju, poljoprivredu i usluge za Evropu, Bliski istor i Svernu Afriku. IFC radi sa MK Grupom na pružanju podrške inkluzivnom ekonomskom razvoju u Srbiji i povećanju proizvodnje hrane u zemlji i izvoza.

Srbija je 2001. godine postala akcionar i članica IFC-a. Investicioni portfolio IFC-a na dan 28. februara 2014. godine iznosio je 704,6 miliona dolara. IFC usmerava svoje investicije u Srbiji ka proširenju pristupa finansijskim sredstvima putem podrške razvoja lokalnih finansijskih institucija i kroz finansiranje kompanija iz sektora agrobiznisa i proizvodnje.

O Međunarodnoj finansijskoj korporaciji
IFC, članica grupacije Svetske banke, najveća je globalna razvojna institucija orjentisana isključivo ka privatnom sektoru. U radu sa privatnim preduzećima u više od 100 zemalja, koristimo svoj kapital, stručno znanje i uticaj da bismo pomogli da se iskoreni ekstremno siromaštvo i podrži zajednički prosperitet. U fiskalnoj 2013. godini, naše investicije su dostigle rekordnih skoro 25 milijardi dolara, oslanjajući se na snagu privatnog sektora u otvaranju novih radnih mesta i rešavanju najhitnijih izazova na svetu koji se tiču razvoja. Dodatne informacije su dostupne na adresi www.ifc.org.