X

MK Fintel Wind počeo izgradnju trećeg vetroparka u Srbiji u koji će, u prvoj fazi, uložiti 124 miliona evra

MK Fintel Wind počeo izgradnju trećeg vetroparka u Srbiji u koji će, u prvoj fazi, uložiti 124 miliona evra

31.08.2017

Zahvaljujući kompaniji MK Fintel Wind, danas su počeli radovi na izgradnji „Košave“, trećeg vetroparka koji je ujedno i najveća investicija do sada u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji. Pored prva dva vetroparka „Kula“, u blizini Kule i vetroparka „La Piccolina“ u blizini Vršca, koje je MK Fintel Wind otvorio, prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora koji će proizvoditi električnu energiju za 40 hiljada domaćinstava. MK Fintel Wind će u  izgradnju ovih 20 vetrogeneratora uložiti 124 miliona evra čiji završetak će biti do kraja 2018. godine. Svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji „Košave“ prisustvovali su Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind, investitori i brojne zvanice.

„Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi. Uz stručnost i iskustvo lokalnih firmi i domaćih radnika koje angažujemo, očekujem da radove obavimo u predviđenom roku. Nakon izgradnje prvih 20 turbina, u planu je druga faza u kojoj ćemo izgraditi dodatnih 19 turbina, čija će vrednost biti preko 100 miliona evra.“, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind.

Prvih dvadeset vetrogeneratora koji će biti u sastavu vetroparka „Košava“ imaće snagu 69 mw. Nakon prve faze izgradnje vetroparka „Košava“, u planu je druga faza gradnje koja će imati 19 vetrogeneratora i u čiju izgradnju će biti uloženo više od 100 miliona evra. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija MK Fintel Wind ima u planu investicije u vetroenergiju u Srbiji i regionu.