X

MK Group ulazi u strateško partnerstvo sa Agranom -vodećim proizvođačem šećera u Evropi

MK Group ulazi u strateško partnerstvo sa Agranom -vodećim proizvođačem šećera u Evropi

15.07.2016

Nemci i Austrijanci pojačavaju Sunoko

29.06.2016. – Kompanija MK Group je danas potpisala predugovor o strateškom partnerstvu sa Agranom AG iz Austrije. Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnji šećera, a deo je najvećeg proizvodjača šećera u Evropi, nemačkog Suedzuckera AG.

Naredne 2017. godine će u Evropskoj Uniji biti sprovedene radikalne mere reforme u industriji šećera – ukidanje kvota. Ovo će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji evropski proizvodjači će imati perspektivu. Zbog toga kompanija Sunoko, članica MK Group, vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi.

Od ovog partnerstva će imati koristi proizvođači šećerne repe u Srbiji, jer će biti doneto najnovije znanje koje će omogućiti podizanje prinosa naših proizvođača, kao i omogućiti održivost i izvesnu budućnost srpskim proizvođačima šečerne repe. Sem toga, Sunoko će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz.

SUNOKO je vodeći proizvodjač šećera u jugoistočnoj Evropi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici. Godišnja proizvodnja je oko 300.000 tona.

O kompaniji Agrana

U segmentu poslovanja sa šećerom, pored Austrije, AGRANA posluje u Bosni I Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. U toku poslednje kampanje za šećernu repu 2015/2016, ukupno oko 5.4 miliona tona repe je prerađeno u oko 800,000 tona šećera.