X

MK Group započinje izgradnju vetroparka u blizini Kule

MK Group započinje izgradnju vetroparka u blizini Kule

04.02.2015

MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel Energia Spa, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i kompanije MK Group d.o.o, započela je izgradnju vetroparka u blizini Kule, instalisane snage 9,9 MW, čiji se završetak radova očekuje do 31. oktobra 2015. godine.

Postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora „Vestas“ visine 178 metara, proizvodiće 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene engergije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Kompanija MK Fintel Wind je uložila blizu 15 miliona evra u projekat izgradnje Vetroparka Kula. Ovom investicijom, koja je u skladu sa očuvanjem životne sredine, stvoriće se uslovi za otvaranje oko 50 novih radnih mesta u Srbiji, a uskoro će početi i izgradnja drugog vetroparka u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra, koji će snabdevati zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

“Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što će ova “green-field” investicija biti realizovana u Srbiji, koju smatram svojim drugim domom”, izjavio je Tiziano Giovanetti, izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i MK Fintel Wind-a. „Imamo ambiciozan razvojniprogram, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Realizacija projekta izgradnje Vetroparka Kula je značajna jer želimo da pokažemo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već može biti i uspešno“, dodao je on.

Kompanija MK Fintel Wind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom „zelene energije“ pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW.

Ovakav poduhvat predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti koju MK Group gaji prema kontinuiranom unapređenju poslovanja, podizanju konkurentnosti svih članica I stalnim inovacijama.